Fogadd el azt, ki verseket ír Néked, A vallomása, felülmúlhat Téged. Fogadd el azt, aki sírni tud érted, Azt, aki mindig örülni tud Neked.

2008. szeptember 26., péntek

Mátyás király városa

Idén ünnepeljük Mátyás király koronázásának 550., születésének 565. évfordulóját. Kolozsváron kiemelten fontos az ünnep. Nézzük meg régi képes levelezőlapokon az ottani emlékeket, hagyományokat!
Irta: Hatvani Márk

A reneszánsz évében a legtöbb szó a korszakot is meghatározó, legendás királyunkról, Hunyadi Mátyásról esik.

A XV. század elején építették, és máig áll Mátyás király szülőháza, amit a Mátyás király utcán át az Óvárba tartó sétánkkal látogathatunk meg. A hagyomány szerint e házban, az utcára néző kapu melletti szobában, 1443. február 27-én ,,az igazságos király Hunyadi János kormányzó felesége, Szilágyi Erzsébet szokott szállásán jött világra".
( A ház akkor a magyar Méhfi Jakab szőlősgazda tulajdonában volt. Veje, Kolb István szász polgár örökölte, s az ö tulajdonában volt, mikor Mátyás király tartozékaival együtt 1467. szept. 28-án örök időre felmentette minden adó és közteher alól. )
Középső része a legrégibb: két szélső és hátsó része reneszánsz toldás, emellett szembetűnő a háznak a szép, színes cserépfedél burkolata. Sokáig a ház ajtaján és ablaka vastábláján ott volt a Hunyadi család címerállata, a holló



Mátyás szülőháza

A 19. századra a házat ,,hányatott sorsa, a kellő gondozás hiánya" már megviselte: transzportház, katonakórház, börtön is működött falai között. De 1888-ban az akkor, félezer éves épületet - Ferenc József császár látogatása után(!) - város elöljárósága rendbe hozatta, s szép művészi emléktáblával látta el. Ezt Pákei Lajos kolozsvári építőművész tervezte, s Zala György a kiváló szobrászművész kivitelezte. Jelenleg az Erdélyi Kárpát Egyesület Múzeuma működik benne.



Fadrusz János alkotása a Mátyás téren


A város közepén terül el szép tágas négyszögével a szabályozott Mátyás király tér, melyről a belváros öt fő és három mellékutcája indul ki. Főbb épületeit részben a XVI - XVII. században emelték. Így: Szent Mihály plébániatemplom, a plébániaház, gr. Wass -ház, Jósika -ház, Rhédey -ház, Pataki-ház, Teleki-ház, Báthory - ház, Bánffy palota.

Körülbelül középen áll Fadrusz János alkotása, Mátyás király zseniális, pátoszias lovasszobra.



Szoboravató

A Mátyás szobor leleplezésének ünnepét 1902. október 12-én tartották. Az ünnepségen részt vett a király képviseletében József főherceg valamint, Széll Kálmán miniszterelnök, Apponyi Albert, Jókai Mór és Tisza István is. Mátyás király lovasszobra a talapzatával együtt 13 méter magas! A neves korszakra visszaemlékező közönség később nevet adott a jelképes mellékszobor alakoknak, történeti személyekké változtatva. Így a szoboralakokat : Magyar Balázsnak, Kinizsi Pálnak, Zápolya István nádornak és Báthory István erdélyi vajdának tartják számon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése